0
0.00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

Hulp nodig?

31 mei 2023

Wat kan ik doen als mijn buren een camera ophangen?

Heb je ooit in je tuin gezeten en plotseling het ongemakkelijke gevoel gehad dat iemand je in de gaten houdt? Kijk je omhoog en zie je een camera aan het huis van je buren gericht op jouw terrein? Vraag je je af: "Wat kan ik doen als mijn buren een camera ophangen?" Dan ben je niet alleen. In dit artikel zullen we enkele maatregelen bespreken die je kunt nemen om je privacy te waarborgen.

Het juridische perspectief

Privacyrechten in Nederland

In Nederland hebben we het recht op privacy. Dit houdt in dat iedereen het recht heeft om in zijn eigen huis zonder toezicht te zijn. Wanneer buren een camera ophangen die (deels) jouw terrein filmt, kan dit je privacy schenden.

Wat zegt de wet over camera's op particulier terrein?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag een buurman of -vrouw in principe zijn eigendom beveiligen met een camera. Echter, deze camera mag niet gericht zijn op de openbare weg of op het terrein van een ander. Zijn de beelden van jouw tuin toch zichtbaar, dan is het raadzaam om dit eerst te bespreken met je buurman of -vrouw.

Wat kan ik doen als mijn buren een camera ophangen?

Stap 1: Maak het bespreekbaar

Het eerste wat je kunt doen is het probleem bespreken met je buren. Leg uit waarom je je ongemakkelijk voelt en vraag of ze de camera op een andere manier kunnen positioneren, zodat deze jouw terrein niet filmt.

Stap 2: Schakel hulp in

Als je buren niet meewerken, kun je juridische stappen overwegen of het probleem aankaarten bij de gemeente of de politie. Zorg dat je bewijs hebt van de inbreuk op je privacy.

Stap 3: Neem je eigen maatregelen

Overweeg zelf ook maatregelen te nemen om je privacy te waarborgen. Dit kan bijvoorbeeld door schuttingen of struiken te plaatsen die het zicht van de camera beperken.

Een andere optie is om zelf camera's te installeren. Met buiten camera beveiliging kun je jouw eigendom monitoren en beschermen, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de privacy van je buren.

Creeër eigen inbraak installatie.

Met onze configuratie tool kunt u digitaal zelfstandig uw huis indelen met inbraak detectoren en camera's. Zo heeft u een duidelijk overzicht van de installatie.
Start nu!
userclosechevron-downshopping-cartphonebars
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram